Tohtori Matti Tolonen: Berberiini ehkäisee diabeetikon ”aamunkoitto”-ilmiötä
Moni tyypin 2 diabeetikko ihmettelee, miksi verensokeri on koholla aamulla, vaikka hän ei ole syönyt yöllä mitään. Tähän "aamunkoittoilmiöön" on syynä maksasta verenkieroon vapautunut sokeri, glukoosi. Sitä syntyy maksan glykogeenivarastosta glukagoni-nimisen hormonin syntetisoimana. Tätä ilmiötä kutsutaan lääkärikielellä nimellä glukoneogeneesi eli sokerin uudistuotanto. Tyypin 2 diabeetikon kohonneen verensokerin syynä onkin useimmiten maksan glukagonin epätavallisen suuri pitoisuus, joka tuottaa uutta sokeria.
Metformiinin ja berberiinin tiedetään alentavan kohonnutta verensokeria, mutta sitä ei ole tarkoin tiedetty, kuinka se tapahtuu biokemiallisesti. Uusi kiinalainen hiiritutkimus valottaa asiaa. Se tehtiin ob/ob-hiirillä, jotka ovat klassinen tutkimusmalli tyypin 2 diabetes-tutkimuksissa. Hiiret jaettiin kahteen ryhmään, joista toiselle ruiskutettiin vatsaonteloon berberiiniä 5 mg/kg/vrk, ja toinen ryhmä toimi verrokkeina. Hiirten veren sokeripitoisuus mitattiin ja niille tehtiin monia muitakin laboratoriokokeita. Maksasoluista analysoitiin solunsisäisiä entsyymejä ja glukoneogeneesiä aiheuttavia geenejä ja niitä kontrolloivia tekijöitä. Kävi ilmi, että berberiini esti maksasoluissa sokerin uudistuotannon hillitsemällä niitä.
Tyypin 2 diabeteksessa onkin tärkeää vähentää maksan glukoneogeneesiä estämällä geenejä ja hormoneja, joka tuottavat maksassa sokeria glukagonista. Tämä hiiritutkimus osoittaa, että berberiini toimii juuri näin. Tutkijat suosittelevatkin berberiiniä diabeteksen ja sen liitännäistautien ehkäisyyn ja hoitoon, kuten Kiinassa tehdäänkin yleisesti. Tutkimusraportin voi lukea maksutta kokonaisuudessaan tästä linkistä https://urly.fi/1ry1.
Toin berberiinin Suomeen ja Aurinkorannikolle vuonna 2009 saatuani tietää kollega Timo Kuuselalta, että berberiiniä on käytetty kaukoidässä ja Amerikan intiaaninen keskuudessa jo tuhansia vuosia kansanlääkkeenä, ja että sen vaikutuksia mm. diabeteksessa, sydän- ja syöpätaudeissa on tutkittu paljon ja tutkitaan edelleen myös länsimaalaisissa yliopistoissa. Yhdysvaltain Terveysviraston PubMed-tietokannassa onkin tällä hetkellä peräti 5.635 tieteellistä berberiinitutkimusta, joista 500 koskee diabetesta. Niiden tulokset osoittavat vakuuttavasti, että berberiini tasapainottaa sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä, eikä se aiheuta lääkkeille ominaisia haittavaikutuksia.
Berberiini
sopii hyvin yhteen diabeteslääkkeiden, kuten metformiinin kanssa. Italiassa
onkin jo käyttössä berberiiniä sisältävä metformiinilääke. Berberiini
kohentaa tutkimusten mukaan myös suoliston bakteeriflooraa, mikä ehkäisee
lihomista, insuliiniresistenssiä ja masentuneisuutta. Berberiiniä voi ostaa terveyskaupoista
ja Suomessa myös apteekeista ja markettien luontaistuoteosastoilta. Suosittelen diabeetikoille 1-1,5 g eli 2-3 tablettia
päivässä berberiiniä, joka sisältää kromipikolinaattia,
sillä sekin tasapainottaa verensokeria.
Teksti: Tohtori Matti Tolonen