Tunnetko kasvien perinnekäyttöä?

06.03.2025

Tunnetko kasvien perinnekäyttöä? Tässä on kuva Dong Quaista eli väinönputkesta, kuvassa korostuu kasvin rauhoittava vaikutus.
Dong Quaista eli väinönputkesta (Angelica archangelica tai Angelica sinesis) on joskus käytetty nimitystä naisten ginseng.
Kiinassa ja Euroopassa sekä myös Amerikassa intiaanien tiedetään käyttäneen kasvia vuosisatoja lievittämään kuukautisiin liittyviä vaivoja. Kasvilla on rauhoittava vaikutus. Väinönputkea käytetään perinteisesti ruoansulatuksen edistämiseen ja hengitystieongelmien hoitoon.

Väinönputki (Angelica archangelica) ei ole myrkyllinen ja sitä on käytetty turvallisesti rohdoskasvina sekä mausteena. Sen juurta, lehtiä ja siemeniä on perinteisesti hyödynnetty esimerkiksi ruoansulatuksen tukemiseen ja kuukautisvaivojen lievittämiseen.

On kuitenkin syytä huomioida muutama varotoimi:

  • Valolle herkistävä vaikutus: Väinönputki sisältää furokumariineja, jotka ovat luonnollisia yhdisteitä monissa putkikasveissa. Nämä yhdisteet iholle jäädessä voivat tehdä ihon herkemmäksi UV-säteilylle, eli kannattaa käyttää käsineitä kasvia kerättäessä.
  • Luonnossa väinönputki voidaan sekoittaa joihinkin myrkyllisiin putkikasveihin, kuten myrkkykatkoon (Conium maculatum) tai hukanputkeen (Cicuta virosa), joten villinä kerätessä tulee olla erityisen tarkka lajintunnistuksessa.

Tutustu luontaistuotekaupassa luonnonmukaiseen terveydenhoitoon, mitä kaikkea onkaan tarjolla!

Ja kun haluat tietää luontais- ja terveystuotteista, sekä luonnonmukaisesta hoidosta lisää, niin ota yhteyttä ja jutellaan luontaistuotealan ammatillisesta koulutuksesta, joko sähköpostilla koulutus@taimikoulutus.fi tai puh 040 1876416
www.taimikoulutus.fi   

Vinkkejä väinönputken käyttöön

  • Ruoanlaitto: Väinönputken nuoria versoja ja lehtiä käytetään vihanneksena. Niitä voi lisätä salaatteihin, keittoihin ja patoihin. Myös väinönputken siemeniä käytetään mausteena.
  • Rohdoskasvina: Väinönputkea on perinteisesti käytetty rohdoskasvina. Sen juurta ja siemeniä on käytetty muun muassa ruoansulatuksen edistämiseen ja hengitystieongelmien hoitoon.
  • Hillot ja makeiset: Väinönputken varsia voidaan käyttää hillojen ja makeisten valmistuksessa. Ne antavat tuotteille ainutlaatuisen maun.
  • Teet ja juomat: Väinönputken lehtiä ja juuria voidaan käyttää teen valmistukseen. Väinönputkitee on tunnettu sen rauhoittavista ja ruoansulatusta edistävistä vaikutuksist.
  • Kosmetiikka: Väinönputkea käytetään myös kosmetiikassa. Sen uutteita lisätään voiteisiin ja muihin ihonhoitotuotteisiin sen ihoa rauhoittavien ja hoitavien ominaisuuksien vuoksi.